Dette er femte artikel i serien om de syv guiding principles i ITIL, denne gang om at tænke helhedsorienteret.
De første artikler i serien kan du læse her.
1. ”Focus on value” - Hvad betyder det i praksis?
3. Progress iteratively with feedback
4. Collaborate and promote visibility
Dette guiding principle handler om at hægte alting sammen og se det i en sammenhæng, men hænger måske særligt tæt sammen med det foregående, Collaborate and promote visibility, idet en af fællesnævnerne er den systemiske tilgang om, at en enkelt handling eller et enkelt element ikke kan ændres, uden at hele systemet ændrer sig. Specifikt nævnes Theory of constraints, der, som beskrevet om Collaborate and promote visibility, handler om at identificere flaskehalse med henblik på netop at skabe flow.
Den holistiske tilgang fordrer en inddragelse af alle fire dimensioner, som ITIL kalder dem, og som i virkeligheden er ressourcetyper. Vi har nok alle prøvet at være med i (eller ramt af) et projekt, der eksempelvis ikke har tænkt den organisatoriske dimension tilstrækkeligt ind ved idriftsættelse og ibrugtagning af et nyt system, den såkaldte organisatoriske forandringsledelse, men behandlet det som et rent teknologiprojekt, eksempelvis en 1-1-opgradering af et system til en ny version. Et berømt eksempel er den norske munk, der tilkalder helpdesk, fordi han ikke kan finde ud af at åbne en bog. Hvor fornøjeligt det klip end er, ikke mindst grundet det klingende norske sprog, er der alvor bag.
For det første er den nye teknologi (bogen) blevet rullet ud til alle på én gang, så alle har brug for hjælp på samme tid. For det andet lader det til, at den nye teknologi er blevet taget i brug uden den organisatoriske implementering i form af bl.a. træning og uddannelse (hvordan man åbner bogen, læser i den etc.) For det tredje har man uddelt en brugermanual til den nye bog, der også er udformet som en bog, og ikke som den skriftrulle, munken er vant til at bruge. Kunne elementer som brugercentreret design og staged deployment have afhjulpet nogle af disse børnesygdomme og smidiggjort udrulningen af den nye teknologi?
ITIL er således en ressourcebaseret model, hvilket betyder, at organisationen opnår sine konkurrencemæssige fordele ved at udnytte de ressourcer, den har til rådighed (omend Partners and suppliers-dimensionen netop også omfatter eksterne leverandører og samarbejdspartnere, der således ikke er organisationens egne ressourcer). Det kommer til udtryk i, at ressourcerne (dimensionerne) er grundlaget både for de produkter og dermed de services, organisationen leverer til sine service consumers, og også for de practices, dvs. de capabilities, der ligger til grund for at kunne udarbejde disse. Man kan forestille sig det som en skammel, der står på (i ITIL’s tilfælde1) fire ben; og hvis ét af benene er for kort eller mangler, vil skamlen vakle eller kan ikke stå.
At tænke holistisk vil sige at tænke helheden ind i hvert enkelt element, hvilket i ITIL vil sige at tænke i hele Service value system – ikke bare produkter og services, men også de rammer, der ligger uden om at skabe, levere og forbedre services. Hele Service value system kan ses som et double loop2 med Service value chain i midten som det transaktionelle single loop, mens de øvrige elementer i Service value system – altså governance, guiding principles, practices og continual improvement – er systemiske og ikke indgår direkte i det transaktionelle loop men indvirker på det som systemiske faktorer3. At løbende forbedring indgår begge steder (både som element i SVS og som aktivitet i SVC, og desuden også som selvstændig practice) er netop et udtryk for den altafgørende vigtighed af hele tiden at forbedre ikke bare services, men også underliggende produkter og practices.