Hvilken projektlederuddannelse skal jeg vælge?

Hvilken projektlederuddannelse skal jeg vælge?

Der findes mange projektlederuddannelser, og står du og overvejer en sådan, så har du måske også haft overvejelser om, hvilken uddannelse der vil være den rigtige for dig. Det kan være vanskeligt at overskue mulighederne, så vi vil her give nogle gode råd til dig, som vil i gang med en projektlederuddannelse.

Der er forskellige årsager til at vælge at gå i gang med en projektlederuddannelse. Nogle overvejer at blive projektleder og ser en uddannelse i projektledelse som en vej ind i en ny rolle. Det er også en ganske relevant vej ind i projektledelse at tage en uddannelse, og især i lyset af den store mangel på projektledere, der opleves i øjeblikket (ref. Ingeniøren uge 27, 2022).

Vi ser også en del, som har arbejdet som projektledere i mange år, men som aldrig har fået papirer på deres kunnen, og derfor kigger på en projektlederuddannelse.

Alt efter din bevæggrund for en projektlederuddannelse kan der være forskellige overvejelser. Dem vil vi kigge nærmere på i denne artikel.

Ny eller erfaren projektleder – det basale skal være på plads

Hvis du er ny i projektledelse kan det være interessant med en uddannelse i grundlæggende projektledelse eller praktisk projektledelse. Mange udbydere tilbyder en sådan uddannelse i 3-4 moduler af ca. 2 dages varighed. Det er altså en grundig indføring i mange aspekter af projektledelse.

Det er vigtigt, at du undersøger hvorvidt uddannelsen kombinerer metode, teori, værktøjer og praksis. Det er vores erfaring, at du som ny projektleder har behov for at øve dig på, at bringe metoder og teori i spil og lære at anvende forskellige værktøjer.

Som ny i projektledelse er det også relevant at få et solidt metode- og teorifundament, og også et anerkendt papir på dine kompetencer. Her er en PRINCE2 projektlederuddannelse meget relevant, da det er den mest anerkendte projektledelsesmetode i Danmark og internationalt.

I Danmark er statens it-projektmodel også baseret på PRINCE2®, og PRINCE2® er de-facto projektmetoden i Danmark.

Som erfaren projektleder anbefaler vi, at du har papirer på dine kompetencer. Derfor er PRINCE2® relevant, og her med udbygning, så du har både PRINCE2® Foundation og PRINCE2® Practitioner eller Agile® Practitioner – mere om den agile vej senere.

I samme ”familie” findes MoP® (Management of Portfolios), der arbejder med ledelse af projektporteføljen.

Hvis du vil gøre karriere i projektverdenen, giver PRINCE2®, MSP® og MoP® et solidt fundament at stå på og også den blåstempling af dine kompetencer, som vil forventes.

Specifik eller generel projektlederuddannelse?

Vi får fra tid til anden spørgsmålet, om vi har specifikke projektlederuddannelse for it-organisationer, for R&D eller noget tredje.

Helt generelt er vores anbefaling, at man, uanset hvilken type projekter, man arbejder med, vil få stor værdi af ovenstående projektlederkurser, som alle er generelle og altså uden et specifikt branche- eller funktionsfokus.

Har du alligevel et ønske om at dyrke specifikke problemstillinger i lige præcis den type projekter, som du sidder med, så er den bedste vej at samle en lille gruppe projektledere fra din organisation, og få skræddersyet et kursus specifikt til jer. 

Her kan en erfaren underviser tilpasse et projektlederkursus til jer – evt. også med cases fra jeres organisation. Samtidig er et sådan kursus virkelig godt til at skabe fælles sprog og forståelse for arbejdet med projekter i organisationen.

Agile metoder i projekterne

Langt de fleste organisationer arbejder i en eller anden form agilt-inspireret og det i stigende grad. Derfor er det relevant for dig at have dette aspekt for øje, når du skal vælge projektlederuddannelse. Vi anbefaler, at du tager en uddannelse, hvor der gives en god introduktion til agile metoder, og hvordan disse med fordel kan anvendes i projekter.

Her tager vi altså afsæt i den virkelighed, som mange organisationer er i, nemlig at der arbejdes med projekter, men at man tager dele fra den agile verden og anvender i projekterne. PRINCE2 Agile® Practitioner er en projektlederuddannelse der giver dig denne indsigt. Den kræver, at du i forvejen har en PRINCE2® Foundation certificering.

Hvilken læringsform passer dig bedst?

Når du skal vælge projektlederuddannelse, er det også en overvejelse værd, hvordan du lærer bedst, og hvilke krav til fleksibilitet i uddannelsen, du har. Der findes forskellige formater: Klassekurser, onlinekurser, e-læring osv. Og nogle udbydere tilbyder også kombinationer af disse læringsformater.

E-læring er ikke ”bare” e-læring. Den kan være meget forskellig fra udbyder til udbyder, og kan være derudover være af meget varierende kvalitet. 

Her er der også forskellige typer, hvor nogle er rent videobaserede (optagelse af en instruktør) mens andre er baseret på forskellige dynamiske elementer. Der er ikke noget der er entydigt bedre end andet, men der er forskellige fordele og ulemper. Men fælles er, at e-læring kræver, at du kan sidde selv og tilegne dig viden, hvor du i klasseværelset (både det fysiske og online) får formidlet stoffet, og der er dialog og diskussion.

Til gengæld er e-læring fleksibelt og kan passes ind i en travl hverdag.

Akkrediteret partner og erfarne undervisere

Når du skal vælge udbyder af din projektlederuddannelse, så er det væsentligt at vælge en udbyder, der er akkrediteret. Det vil sige en udbyder, som kan give dig certifikat på din uddannelse.

Endvidere er det afgørende, at underviserne er erfarne og har praktisk erfaring med projektledelse. Det kan selvfølgelig være vanskeligt at vide, om underviseren er erfaren. Det kan derfor være tilrådeligt at vælge et kursus, hvor du kan se hvem underviseren er, og dermed har mulighed for at se dennes baggrund.

 

Vi håber dette har givet dig inspiration til valg og fravalg på din rejse som projektleder. Har du spørgsmål og ønsker yderligere vejledning, så ring gerne til os på 45 88 12 16, eller send os en mail på [email protected]

Læs mere om vores projektlederuddannelser

Vores team sidder klar til at svare spørgsmål

Har du spørgsmål eller vil du vide mere? Tag kontakt til os idag.

  • Diana Monberg
   • Diana Monberg

   • Operations coordinator
  • Maria Juel Kähler
   • Maria Juel Kähler

   • Direktør